Anasayfa / Haberler / TÜRKİYE’NİN İLK VE TEK HALKOYUNLARI HEYKELİ AÇILDI

TÜRKİYE’NİN İLK VE TEK HALKOYUNLARI HEYKELİ AÇILDI

Artvin Belediye Başkanlığınca Artvinli İş Adamı Aslan Özer’e yaptırılan; 3 metre çapında aydınlatmalı dönerli platform üzerindeki Artvin Halk Oyunları Kıyafetli, Sarı Çiçek Figürlü halk oyunları heykeliyle estetik görünüm kazanan ve ilk defa resmi olarak Belediye Meclisi onayıyla Halitpaşa Meydanı isimi verilen   alanın açılışı törenle yapıldı.

Artvin Belediye Meclis Kararıyla Milli Mücadele döneminde Doğu Cephesinin en önemli komutanlarından birisi olan Halit Paşa’nın adının verilmesi ve bu çerçevede yürütülen peyzaj çalışmaları kapsamında Halitpaşa Meydanı’na yapılan Türkiye’nin ilk ve tek halk oyunları heykelinin açılışı törenle yapıldı.

Yapılan törene Artvin Valisi Kemal Cirit, Artvin Belediye Başkanı Mehmet Kocatepe, Türkiye Halkoyunları Federasyon Başkanı Gürhan Ozanoğlu, Artvin Garnizon Komutanı Uğurcan Gençay, Artvin Çoruh Üniversitesi Rektör Yardımcısı Fahrettin Tilki, Yusufeli Belediye Başkanı Eyüp Aytekin,  AK Parti Artvin İl Başkanı Erkan Balta, Heykelin sponsorluğunu üstlenen iş adamı Aslan Özer,  kurum müdürleri, davetliler, vatandaşlarla Artvin’de değişik okul ve kurumlarda faaliyet gösterin halk oyunları ekipleri katıldı.

Artvin Belediye Başkanı Mehmet Kocatepe meydanın isminin Halit Paşa olarak değiştiğini ifade ederek “Bu meydan bundan böyle halk kahramanımız Atatürk’ün silah arkadaşı Doğu Cephesi Deyince Efsane Bir Kumanlardan Halitpaşa Meydanı oldu. Belediye Meclis üyelerimizin hepsinin katılımıyla oy birliğiyle Halitpaşa Meydanı olarak değişti” dedi.

Artvin’in halk oyunlarında Türkiye de bir numara olduğunu kaydeden Kocatepe “Türkiye halk oyunlarında dünyada bir numara ise şunu çok rahatlıkla söyleye biliriz. Artvin’imiz halk oyunlarında dünyada bir numaradır. Eğer bir yerde halk oyunları heykeli olacaksa işte bu yer Artvin olacak, işte bu yer Artvin’in meydanı kahramanlık meydanı Halit Paşa meydanı olacak şimdi bunun için buradayız” dedi.

Heykelin iş adamı Aslan Özer’in 85 Bin TL sponsorluğunda gerçekleştirildiğini ifade eden Kocatepe, “Bu kentin geleceği turizmse bu kentin geleceği eğitimse işte burası spor turizm merkezi olmalı bununda ne güzel görsel şöleni halk oyunları olmalı” diye konuştu.

3 metre çapında aydınlatmalı dönerli platform üzerindeki Artvin Halk Oyunları Kıyafetli, Sarı Çiçek Figürlü halkoyunları heykeliyle estetik görünüm kazanan Halitpaşa Meydanının açılış töreninde konuşan Türkiye Halkoyunları Federasyonu Başkanı Gürhan Ozanoğlu bu anlamlı günde Artvin’de olmaktan mutluluk duyduğunu söyledi.

Ülke olarak dünyanın en zengin kültürüne sahip olduğumuzu kaydeden Ozanoğlu “ Dünya da ikinci bir ülke yoktur ki, bu kadar zengin bir folklorik değere sahip olsun. Folklorik değerler içindeki unsulardan en önemlilerinden biri olan halk oyunlarına, halk müziğine ve enstrümanlara bizim kadar çok sahip olan başka ikinci bir ülke daha sayamayız. Bu anlamda ne kadar gururlu olduğumuzu anlatamam” dedi.

Halk oyunları anlamında Artvin’den çok kaliteli ekipler çıktığını dile getiren Ozanoğlu,  Artvin oyunlarının sadece bu bölgede değil büyük anakent şehirlerde de en çok oynan oyunlar olduğunu kaydetti.

Ozanoğlu “Bu kültürü sizler buradan başlayarak o kadar güzel yeşerttiniz ki, bütün dünya sizinle sizin oyunlarınızla gurur duyuyor. Bu heykel halk oyunları için bir gururdur. Açılış programını haber alınca bütün programlarımı iptal ederek koşa koşa Artvin’e geldim. Türkiye Halkoyunları Federasyonu olarak Artvin Belediye Başkanına bu yaptığı eser için teşekkür ediyorum. Artvin havasıyla, doğasıyla, horonuyla, Atabarı’yla, Sarı Çiçeği’yle, Boğa Güreşiyle dünyanın en zengin kültürüne sahip. Bu yüzden bizde bu gururu ve bu değerleri yaşatmak ve bütün dünyaya tanıtmakla görevliyiz” dedi.

Bu halk oyunları heykelinin Türkiye’de bir ilk olduğunu kaydeden Ozanoğlu “ Ben sayın başkanıma Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdiği için önümüzde ki yıl veya kendisinin arzu ettiği bir dönemde Artvin’e istediği dalda bir Türkiye finali vermeye söz verdim. Tüm Türkiye’nin renklerini Artvin’de buluşturacağız” dedi.

Artvin Valisi Kemal Cirit’te yaptığı konuşmada Milli Mücadele döneminde doğu cephesinin en önemli komutanlarından birisinin olana Halitpaşa’nın isminin bu meydana verilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Halitpaşa Meydanı adı verilerek yeniden düzenlenen bu alanda yapılan halk oyunları heykelinin Türkiye’de bir ilk olduğunu söyleyen Vali Cirit “ Şehirlere küçük dokunuşlar gerekir. Artvin’in çok büyük bir şehir olma düşüncesi zaten yok, ama çok seçkin butik bir kent olma arzusu içinde. Şehirlerin butik kent olma yolunda da önemli unsurları vardır. Halitpaşa Meydanı ve Halk Oyunları heykeli Artvin’in ana noktalarında birisi olacak. Modern kentlerinin de bu yönde ki yapısını da iyi bilmekteyiz” dedi.

Konuşmaların adından protokol üyelerince heykelin açılışı yapıldı. Açılış sonra her yaştan halk oyunları ekipleriyle birlikte heykelin çevresinde horon oynanmasıyla tören sona erdi.

artvin halk oyunları heykeli

Artvin’de Ahilik Haftası etkinlikleri başladı