Anasayfa / Galeri / Foto Galeri / ENGELLİLER GÜNÜNDE “BİZ BİRLİKTE GÜÇLÜYÜZ” MESAJI VERİLDİ

ENGELLİLER GÜNÜNDE “BİZ BİRLİKTE GÜÇLÜYÜZ” MESAJI VERİLDİ

Artvin Belediye Başkanı Mehmet Kocatepe ve eşi Hacer Kocatepe, 3 Aralık Dünya Engelliler günü kapsamında valiliğin koordinesinde Aile Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından Nihat Gökyiğit Kongre merkezinde düzenlenen programa katıldı.

3 Aralık Dünya Engelliler günü kapsamında Artvin Valiliğin koordinesinde Aile Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından Nihat Gökyiğit Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen programa Artvin Valisi Ömer Doğanay, eşi Esma Doğanay, Artvin Belediye Başkanı Mehmet Kocatepe eşi Hacer Kocatepe, Artvin Çoruh Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Tilki, Aile ve Sosyal Politikalar Müdür Vekili İsmail Ermiş, bazı daire amirleri, engelliler, aileler ve vatandaşlar katıldı.

3 Aralık dünya engelliler günü programı, buluşma yemeği ile başladıktan sonra Ardanuç Engelsiz Engelliler Yaşam, Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi Folklor ekibinin yaptığı gösterinin ardından Vali Doğanay ve Belediye Başkanı Mehmet Kocatepe engellilerin yapmış olduğu el sanatları sergisinin açılışı yaparak sergide yapılan ürünler hakkında bilgi aldılar. Etkinlik Nihat Gökyiğit Kongre Salonunda Doğu Karedeniz Korolar Birliğinin Türk Sanat müziği konseriyle devam etti.

Artvin Valisi Ömer Doğanay, yaptığı konuşmada, engelliler gününün bir günle sınırlandırılacak bir gün olmadığını söyleyerek yılın 365 günü engellilerle birlikte olduklarını belirten Doğanay, şunları kaydetti: “Bu yavrularımızın yaptığı eserler görülmeye değer hepsi çok güzel eserler göremeyen varsa tavsiyem program çıkışında sergiyi gezsinler. Bizlerin ne kadar tembel olduğumuzu görsünler ayrıca halk oyunları ekibini de çok beğendiğimi ifade etmek istiyorum. Neredeyse kusursuz bir oyun sergilediler kendilerine teşekkürlerimi gönderiyorum.” dedi.

Engelliliğin bir insanlık hali olduğuna vurgu yapan Doğanay,” Buna hepimiz inanmalıyız. Her sağlıklı birey,  birer engelli adayıdır. Bunu sakın unutmayın. Dünyada yaratılmışların en güzeli olan insanların bizlerin inancımıza göre bu dünyada sadece ve sadece imtihan için varız. 1992 yılında Birleşmiş Milletlerin aldığı kararla o günden bu güne 3 Aralık Dünya Engelliler Günü olarak değerlendiriliyor ve çeşitli faaliyetler yapılıyor. Peki, 1992’den önce engelli yok muydu?  Dünyada ve Türkiye’de insan var olduğu müddetçe hep var.”diye konuştu.

Engellilere yasalarla pozitif ayrımcılık sağlandı

Bizim inancımıza ve kültürümüze göre 1992’den önce de vardı engelli kardeşlerimiz. Bundan 200 sene öncede vardı. Bu günü çeşitli faaliyetlerle kutluyoruz ama sadece bir günle kalmasın. Yılın 365 günü varsa devlet de var olmalıdır. Şunu memnuniyetle ifade etmeliyim ki 2002 den bu tarafa 15 yıldır engellilerimiz ile alakalı Türkiye’de çağ atlatacak adımlar atılmıştır.  Türkiye’de engelliler ile ilgili bir kanun var mıydı? Yoktu,  ne zaman çıktı engelliler ile ilgili yapılan tüm düzenlemeler 2005’teki yasal düzenleme ile çıktı ve 2010 yılında anayasal düzenleme getirildi. Engelli kardeşlerimize pozitif ayrımcılık getirildi. Bu yasal düzenlemeler engellilerimiz için gerçekten gurur vericidir. Milletim adına bu düzenlemeyi yapan herkese başta Sayın Cumhurbaşkanımıza ve ekibine buradan Türk milletinin bir ferdi olarak şükranlarımı arz ediyorum. Dolayısıyla 365 gün sizlerle beraber olmamız lazım,   bunu bilmenizi istiyorum. Bu manada bugün sizlerle bir araya gelmek istedik,  inşallah bu birlikteliğimiz Artvin’imiz için hayırlara vesile olur diyorum” diye konuştu.

Aile ve Sosyal Politikalar Müdür Vekili İsmail Ermiş ise, her sağlıklı bireyin birer engelli adayı olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

“Nice insanlar sağlıklı iken geçirdiği bir trafik kazası,  iş kazası, kalp krizi damar tıkanması veya bulaşıcı bir hastalık sonucu sağlıksız felçli ortopedik ve görme engelli olabilmektedirler. Sebebi ne olursa olsun engelli dediğiniz kişi birimizin evinde evlat bir başkasının evinde ise kardeştir,  abidir, abladır veya bazen bir annedir ve babadır. Neticede her engelli, birimizin canıdır ciğeridir. Engelli bir kardeşimizi bağrımıza basmak için akrabamız ya da yakın komşumuz olması gerekmiyor. Yüce dinimiz İslam engelli ve düşkün insanlara yardım etmeyi sadaka olarak görmüştür. O halde sokakta, parkta, okulda, hastanede veya başka bir yerde konuşma engellisine dil,  işitmeyene kulak,  görmeyene göz,  uzanmak isteyene kol,  yürümek isteyene yol olabiliriz. Düşmez kalkmaz bir Allah’tır. Bugün biz başkasına kim bilir yarında birileri bize yardımlaşırsak güçlükleri daha kolay aşabiliriz. Bir engelli kardeşimize el uzatmak için insan olmak fikretmek varlığın sınavının da yokluk kadar ağır olduğunu bilmek yetiyor. Peygamber Efendimizin,  ‘Allah sizin suretlerinize ve servetlerinize bakmaz fakat kalplerinize ve amellerinize bakar’ manasındaki hadis-i şeriflerinde buyurdukları gibi insanı değerli ve güzel kılan şeyin dış görünüş olmadığını hatırlatmak yetiyor aslında” dedi.

Konuşmaların ardından etkinlik, engelli öğrenci Ahmet Çimendere’nin ‘15 Temmuz’ konulu şiir okumasıyla devam etti. Şiirin ardından Çimendere’yi salondakiler ayakta dakikalarca alkışladı.

Arhavi’de yaşayan ve 3 çocuğu bedensel engelli olan İsrafil ve Zübeyha Çelik çiftine,  Vali Doğanay ve Başkan Kocatepe tarafından ‘Yılın Ebeveyni’ plaketi verilmesiyle etkinlik son buldu.

Fotoğraf Albümü için tıklayınız

Yerli Malı Yurdun Malı Herkes Bunu Tanıtmalı