Anasayfa / Haberler / ARTVİN’DE “52. KÜTÜPHANE HAFTASI”

ARTVİN’DE “52. KÜTÜPHANE HAFTASI”

Bu yıl “Küresel Anlayış ve Kütüphaneler” teması ile kutlanan 52’nci Kütüphane Haftası dolayısıyla İl Kültür Turizm Müdürlüğü organizasyonunda Artvin İl Halk Kütüphanesinde tören düzenlendi.

Törene Artvin Valisi Kemal Cirit, İl Garnizon Komutanı Uğurcan Gençay, Artvin Cumhuriyet Başsavcısı Aydın Turhan, Artvin Belediye Başkanı Mehmet Kocatepe, İl Emniyet Müdürü Ahmet Şengün, İl Jandarma Komutanı Osman Kılıç, İl Kültür ve Turizm Müdürü Hüseyin Ateş, daire amirleri, okul müdürleri, kütüphane çalışanları, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Törende konuşan Artvin Valisi Kemal Cirit okumanın insanların kariyer süreçleri içerisinde, mesleki yaşantılarında ve iş hayatlarında çok önemli bir yere sahip olduğunu insanların kavradığını düşündüğünü söyledi. Vali Cirit toplum olarak sosyal medya konusunu kavramadığımızı savundu.

Vali Cirit kütüphanelerin yaşantımıza daha kolay ulaşılabilir bir alan olarak girmesinde en büyük katkıyı E-Kütüphanecilik sistemiyle birlikte internetin sağladığını belirterek şunları söyledi.

2434-artvinde-52-kutuphane-haftasi-torenle-kutlandi-1032x0

“Sosyal medya sanal alan olmaktan çıktı. Sosyal medya gerçekçiliği içinde barındıran bir alan haline dönüştü. Gençlerimizin yüzde 25’inin bağımlılık derecesinde sosyal medya kullanıcısı olduğunu bilmekteyiz. Türkiye’de ki gençlerimizin sosyal medyayı kullanma oranı dünyada 2’nci sırada. Bizden daha çok kullanan Brezilya var. Araştırmalara göre gençlerimiz günlük 3 saate yakın sosyal medyayı kullanıyor. Almanya 1 saat civarında, Japonya 20 dakika civarında kullanıyor. Teknolojiyi bulanlar sosyal medyayı o kadar istemiyorlar yada çok kullanmıyorlar. Bunun yanı sıra bizim toplumumuzda televizyon bağımlılığı dediğimiz bir başka bağımlılığımızda var. Nerede ise 4-6 saat arasında televizyona mahkum olan azımsanmayacak bir kesimin olduğunu bilmekteyiz. Bazı çok kutan programların izlenirliliği yüksek, topluma katkısı ise olumlu anlamda hiç yok”.

Her kitabın meçhule açılan bilgi ihtiva eden ve insanların ufkunu geliştiren eserler olduğunu kaydeden Vali Cirit konuşmasını Artvin Halkına ve tüm insanlara kütüphaneleri daha çok kullanıp kitap okumaları tavsiyesinde bulunarak sonlandırdı.

İl Kültür Turizm Müdürü Hüseyin Ateş’te yaptığı konuşmada 52’nci Kütüphane Haftasının Küresel Anlayış Ve Kütüphaneler temasıyla kutlandığını söyledi.

Ateş konuşmasında “Şu anda biz küçük çapta dünyadayız. Kütüphanemizde yaklaşık 47 bin eser var burada. Bu eserlerin tahminen yüzde ellisi yabancı yazarlardan oluşuyor.  Bu yabancın yazarlar dünyamızın tüm değişik ülkelerinden yazarlar. Yanı biz burada her an gibi yazarın kitabını okurken aslında şunu yapıyorsunuz; Japonyalı yazarı okurken Japonların inançlarını duygularını, düşüncelerini bir nevi tanımış oluyorsunuz. Kütüphane bir dünyaysa buraya sık sık gelip zaman geçirmemiz gerekiyor” ifadelerine yer verdi.

Kütüphanelerin işlevselliğinin arttığını ifade eden Ateş, eskiden kütüphanelerde bir okuma salonu vardı. Ansiklopediler vardı hepimiz öğrencilik yıllarından biliriz. Şimdi öyle değil kütüphanelerde okul öncesinden tutunda yaşlı insanlara kadar herkese hitap eden bölümler oluşturuldu. Her kesimden vatandaşın gelip bilgiye ulaşabileceği bir alan oluşturuldu.

İl genelinde toplam 136 bin kitap var, merkez ilde ise 29 bin kişi kütüphaneye uğrayıp kitap almış. Şuanda kütüphanemize ait olup vatandaşlarda olan 4 bin adet kitap var. İki bine yakın buranın üyesi var. Bu rakamlar ilimiz için ciddi rakamlardır” dedi.

2441-artvinde-52-kutuphane-haftasi-torenle-kutlandi-1032x0

Artvin Belediye Başkanı Mehmet Kocatepe’de asrın en önemli ihtiyacının okumak olduğunu ifade ederek “Ne zaman ki okumaktan seyretmeye döndük dünyayı seyretmekle yetinir olduk. Yeni bilgiler elde edip bu bilgileri hayırlı işlerde kullanmalı” diye konuştu.

Törende Artvin İl Halk Kütüphanesi Müdürlüğünce kullanıcı sayısını artırmak, kullanıcıların kitap okumasını bir alışkanlık haline getirmek ve aydınlık bir neslin oluşması için vatandaşları kitap okumaya teşvik etmek amacıyla 2015-2016 yılında kütüphaneden en çok kitap alıp okuduğu tespit edilen kişilere hediyeler verildi.

Bu kapsamda kütüphaneden 130 kitap alıp okuyan Semahat Morgül birinci seçilirken, 97 adet kitap alıp okuyan Taylan Bulut ikinci, 85 kitap okuyan Ezgi Çolak’ta en çok kitap okuyan 3’üncü kişi olarak kitap ve değişik hediyelerle ödüllendirildi.

Konuşmaların ve ödül töreninin ardından 15 dakikalık okuma seansı düzenlenirken protokol üyelerinin ve öğrencilerin 52’nci Kütüphane Haftası dolayısı ile Artvin İl Halk Kütüphanesinde açılan kitap sergisini gezmesiyle tören sona erdi.

TÜRKİYE KARATE ŞAMPİYONLARI BAŞKAN KOCATEPE’Yİ ZİYARET ETİ