Anasayfa / Galeri / Foto Galeri / ARTVİN’DE, 31. AHİLİK VE ESNAF HAFTASI KUTLANDI

ARTVİN’DE, 31. AHİLİK VE ESNAF HAFTASI KUTLANDI

Esnaflar arası yardımlaşma ve dayanışmayı sağlamak, üretici ile tüketici arasında sevgi, saygı, güven duygusu oluşturmak ve usta, çırak ilişkisinin günümüzün pedagoji anlayışını desteklemesini sağlamak amacıyla yüzyıllardır bir gelenek olan Ahilik Haftası Kutlamaları Artvin’de başladı.

Artvin Milli İrade Meydanında düzenlenen kutlamalara Vali Ömer Doğanay, Belediye Başkanı Mehmet Kocatepe, Artvin Çoruh Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Tilki, Artvin Ticaret il Müdürü Bilal Taş,  Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Demirhan Elçin, Artvin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Seçkin Kurt, bazı daire amirleri, esnaflar ve vatandaşlar katıldı.

Kutlamalar,  Atatürk Anıtı’na çelenk sunulmasının ardından saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

Artvin Valisi Ömer Doğanay, burada yaptığı konuşmada, Ahilik haftasının Artvin’e, ülkeye ve bütün insanlığa ahilik ruhu getirmesi dileklerinde bulundu.

Doğanay, 400 yıllık geçmişe sahip ahilik kültürünün yaşatılmasının toplumun ticaret ahlakını koruma noktasında önemli olduğuna dikkati çekerek, “Ahilik kültürü İslam ahlakına, Peygamber Efendimizin ahlakına göre şekillenmiştir. Ahiliği anlamak, yaşamak ve yaşatmak anlamında bizden sonraki nesillere bu güzel mirası devretmek için anlamında hepimiz bir araya geldik. Ahiliğin hepimizin ruhunda, ahlakında, yaşayışında yer etmesini temenni ediyorum. Ahi insan modeli, Kur’an’ın ve Peygamber Efendimizin tarif ettiği insan tipidir. İnşallah hepimiz, bütün ülkemiz ve bütün gönül coğrafyamızın ahiliğe yakışır şekilde yaşamasını rabbimden niyaz ediyorum. Ahilikte, hoşgörülü, mülayim insan tipi var ama yanlış yapan esnafı da falakaya yatırırlarmış. Yani uslanmayanın hakkı kötektir. Önce uslandırmıştır şayet uslanmamışsa kötek vururlarmış. Ahilikten bizlerde şu an esinleniyoruz. Cenab-ı Allah böyle kültürümüzü yok ettirmesin hep beraber ahilik kültürüne sahip çıkalım.” dedi.

Artvin Belediye Başkanı Mehmet Kocatepe; Ahiliğin 4 bin yıllık Türk medeniyeti olduğunu belirterek Tarihçi Burgazi’nin Fütüvvetnamesinde ki Ahilik kurallı ve iyi bir insanın nasıl olunması gerektiği kurallardan bahsetti.

Kocatepe;”Ahilik 4 bin yıllık Türk medeniyetinin devamında İslam ile şereflenmesiyle, Anadolu coğrafyasında “insani kamil” yani mükemmel bir insan nasıl olunuşunun bütünleşip iki kelimesidir; cömert, ahlaklı, kardeşçe demektir. Tarhiçi Burgazi Fütüvvet namesi adlı kitabında ahiliğin yani kardeşlik hukukunun ahlaki kurallarını meydana getiren ana kurallarını bahsetmiş. İzin verilseniz bunlardan bahsetmek istiyorum sonrasında bizim gündelik yaşamımızda ki davranışlarımızı irdelemenizi istiyorum.

Ahiler yeteneklerine uygun tek bir işle sanatla uğraşmalıdır. Ahinin emeğini değerlendirecek onurunu koruyacak bir işi sanatı olmalıdır. Ahinin sanatının geleneksel pirlerinde usta çırak ilişkisine dikkat etmeli ustasına saygılı olmalıdır. Ahi bilgi sahibi olmalı bilginleri sevmeli aldığı bilgileri yerinde ve zamanında kullanmalıdır.

Bu Fütüvvet namede 124 tane mükemmel insan olmak için kurallar var bunlardan bazıları şöyledir; iyi huylu ve ahlaklı olmaktır. Sözünü bilmeli ve sözünde durmalıdır. Hizmette ayrım yapmamak gerekiyor. Özellikle bizim gibi yetkililer bunun altını çizmeli Allah bile yağmuru  güneşi herkese adil bir şekilde verirken biz kime oluyoruz da neye göre ayrım yapıyoruz. Yaptığı iyilikten karşılık beklememek. Hataları yüze vurmamak. Dostluğa önem vermek kötülük edene de iyilikte bulunmak tevazu sahibi olmak. Hiç kimseyi azarlamamak hele biz güç sahipleri bunu yapmakta çok zorlanıyoruz. Dedikodu etmemek. Komşularla iyilik etmek başkasının malına ihanet etmemek. Sabırlı olmak ve cömert, ikram, kerem sahibi olmak. İşte bu kurallara ne kadar uyuyorsak o kadar ahiyiz iyi bir insanız.” dedi.

Artvin Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Demirhan Elçin ise ahilik teşkilatının ahlaki değerler temelinde, esnaf ve zanaatkârları bir çatı altında toplayan bir teşkilat olduğunu söyledi.

Ahiliğin esnaf sanatkârlara bırakılan en anlamlı kültür mirası olduğunu dile getiren Elçin, “Harama bakmayan, haram yemeyen, haram içmeyen, doğru, sabırlı, dayanıklı olan, yalan söylemeyen, büyüklerinden önce söze başlamayan, dünya malına tamah etmeyen, kanaatkar olan, kimseyi kandırmayan, yanlış ölçmeyen, eksik tartmayan, kuvvetli ve üstün durumda iken affetmesini bilen, hiddetli iken hoşgörülü olan, kendisi muhtaç iken bile başkalarına verecek kadar cömert olan kişiye “Ahi” denir.” dedi.

Daha sonra Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü Livane Mehteran Takımı gösterisinin sonrasında Artvin Belediyesi Öztürk Serengil Tiyatro ekibince bir gösteri sahnelendi.

Program, Ticarete İl Müdürü yılın çırağı plaketini Erkek Kuaförü Furkan Demirci’ye, Belediye Başkanı Mehmet Kocatepe’nin yılın kalfası plaketini oto kaportacı İbrahim Kondal’a, Vali Doğanay’ın Yusufeli’nde esnaflık yapan Soba ustası Osman Yıldırım’a Ahilik Onur ödülü vermesi ve hatıra fotoğrafı çektirilmesi ile son buldu.

Programın sonunda Belediyemiz tarafından vatandaşlara ahilik kavurması ve pilavı ikramında bulunuldu.

BAŞKAN KOCATEPE 27 DÖNÜMLÜK ARAZİYİ ARTVİN BELEDİYESİNE KAZANDIRDI