KÜÇÜKBAŞ HAYVANCILIĞINA TAM DESTEK VERİYORUZ

Genel 11/12/2020 15:25

Belediye Başkanımız Sayın Demirhan Elçin, şehrimizde küçükbaş hayvancılığı geliştirmek ve desteklemek için belediyemiz envanterine kazandırmış olduğumuz, yerel ırk Bijik koyunlarını ve et kalitesi olarak dünyada ilk sırada yer alan, yetişkin canlı ağırlığı 150 KG. olan İngiliz ırkı suffolk koyunlarının bakımının yapıldığı yerlere giderek, yerinde incelemeler yaptı.

Yerel Bijik koyununun, etinden, yününden, sütünden ve derisinden yararlanarak üreticilerimizin daha fazla kazanç elde edebilmesi için, başlatılan AR-GE  çalışmaları kapsamında,  önümüzdeki hafta yerel Bijik koyunlarından bir miktar sayıda daha, Belediyemizce satın alınarak Belediye envanterine dahil edileceğini belirten Belediye Başkanımız Sayın Demirhan Elçin, AR-GE çalışmalarının önümüzdeki yıl tamamlanacağını tahmin ettiğini, Belediye envanterindeki yerel Bijik Koyunlarının,  Küçükbaş hayvan üreticilerimize ve işsiz aday üreticilerimize dağıtımını yaparak işsizliğe önemli oranda katkı sağlanarak, ekonomiye katkı verileceğini ifade ederek yerel Bijik koyun sayısının  artırılması projesini tamamlayarak, Yerel ırklarımıza sahip çıktığımız gibi, Coğrafi işaretini almak için sona gelinen Artvin Dönerine’ de  ayrı bir damak tadı kazandırmış olacağız dedi.

Başkan Elçin, yerel ırk bijik koyunlarının bakımının yapıldığı Artvin Merkez Köyü olan Vezir Köyünde gönüllü bakıcı çobanı ziyaret ederek koyunların son durumu hakkında bilgi aldı.

Gönüllü bakıcı Çoban, Bijik Koyunlarının sağlıklı bir şekilde yaşamlarına devam ettiğini, hatta doğum yaptıklarını, yavru kuzuların 3 aylık olduklarını, kuzuların hemen hemen annelerinin yarısı kadar geliştiklerini beyan etti.

Belediye Başkanımız Sayın Demirhan Elçin, Suffolk ırkının bakımlarının yapıldığı Şavşat İlçemizin Yaşar Köyün’de ki, suffolk koyunlarımızın gönüllü bakıcı ve çobanını ziyaret ederek, koyunların son durumu hakkında bilgi aldı.

Gönüllü bakıcı Çoban; “İngiliz Sufflok Koyunları sağlıklı bir şekilde yaşamlarına devam ediyor. Bölgeye uyum sağladılar, çok akıllı ve zeki hayvanlar çok hızlı kilo alıyorlar, çiftlikte kapalı veya merada açık alanda beslenmeye yatkın bir ırk.  1-2 ay içerisinde koyunların doğum yaparak ilk yavrularının dünyaya gelecek dolayısıyla doğan yavrularında bölgemize yavruluktan yetişkinliğe gelinceye kadar uyum sağlayıp sağlamadığını önümüzdeki süreçte tespit edebileceğiz. Ben böyle bir ırk ne gördüm, nede duydum, şu anda koyunlar 1 yaşında canlı ağırlıkları 120-130 Kilo geliyor.  Yetişkin duruma geldiklerinde normal koyunların 2.5-3 katı ağırlığında olacaklar, büyük bir sürpriz ve olumsuzluk olmazsa coğrafyamıza ve iklimimize son derece uyum sağlayan İngiliz sufflok koyunlarının üretimini bireysel olarak da yapmaya başlayacağım.” dedi.

Bijik ve suffolk ırkının bakımlarının yapıldığı köylere giderek koyunları inceleyen Belediye Başkanımız Sayın Demirhan Elçin, bölgedeki küçükbaş hayvancılığına katkı sağlamak ve işsizliği azaltmak için böyle bir çalışma başlattıklarını belirterek şunları söyledi:

“Küçükbaş hayvancılığına destek AR-GE çalışmalarımızın önümüzdeki yıl tamamlanacağını tahmin ediyorum. Suffolk koyunlarının yöremize uyum sağlayıp sağlayamayacaklarını test ediyoruz. Muhtemelen de uyum sağlayacaklar. Yerel Bijik koyun sayısının artırılması projesini tamamlayarak, yerel ırklarımıza sahip çıktığımız gibi, Coğrafi işaretini almak için sona gelinen Artvin Dönerine ’de ayrı bir damak tadı kazandırmış olacağız.

İngiliz Sufflok koyun ırkı koyunlarının yetişkin canlı ağırlığının 150 Kg. olması, yaklaşık 1 koyundan 75-90 Kg. arası karkas et elde edile bilinmesinin,  besiciler için çok cazip olacağını, yöremizde yetiştirilen Yerli ırk sığırlarla kıyaslandığında, yerel sığırlardan elde edilecek karkas etten daha fazla, karkas et elde edile bilineceğini tespit edildiğini, dolayısıyla kısa süre içerisinde İngiliz Suffolk Koyunlarından bir miktar sayıda daha Belediyemizce satın alınarak, Belediye envanterine dahil edeceğiz.

AR-GE çalışmalarımız tamamlandıktan sonra Belediye envanterindeki yerel Bijik Koyunlarının ve İngiliz ırkı olan Suffolk koyunlarını Küçükbaş hayvan üreticilerimize ve işsiz üretici adaylarımıza dağıtımını yaparak işsizliğe önemli oranda katkı sağlayarak ekonomiye katkı vermiş olacağız.” dedi.