ŞEHRİMİZİN DÜŞMAN İŞGALİNDEN KURTULUŞUNUN 99. YILINI COŞKUYLA KUTLADIK

Genel 07/03/2020 14:19

Artvin Valiliği Koordinesinde, Belediye Başkanlığımızın organizasyonun da şehrimizin kurtuluşunun 99. Yılını Milli Bayramlarımıza yakışır bir şekilde milli şuurumuzla halkımızla birlikte coşkuyla kutladık.

Kutlama programı Atatepe mevkinde atılan 7 pare top atışıyla başlamasının ardından yöresel kıyafetler giyen Belediye Başkanımız Sayın Demirhan Elçin ve eşi Suna Elçin Halitapaşa meydanında Artvinli hemşehrilerimizle buluşarak Mahalli Türk Birlikleriyle (Çeteler) ve atlılarla birlikte sembolik silah atışlarıyla Valilik önüne kadar kortej yürüyüşü gerçekleştirilerek devam etti.

Valilik önündeki tören saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Devamında kentin düşman işgalinden kurtuluşunun temsili canlandırıldığı bir gösteri sunuldu.

Gösteri kapsamında kağnı arabalarıyla yolculuk yapan vatandaşların düşman kuvvetlerince esir alınması, akabinde de Türk birliklerinin atlarla şehre gelerek esirleri ve şehri düşmandan kurtarması canlandırıldı.

Büyük beğeni toplayan temsili kurtuluş gösterisi esnasındaki sembolik silah ve top atışları renkli görüntülere sahne oldu.

Tören, Artvin Çoruh Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi Kerem Coşkun’un günün anlam ve önemini belirten konuşmaya devam etti.

Artvin Belediye Başkanı Demirhan Elçin, Artvin’in 42 yıl süren esaretten kurtulup vatan topraklarına katılmasının 99.yılı kutlamanın mutluluğunu yaşadığını söyledi.

Artvin halkının ilk günkü kurtuluş coşkusunu ilelebet yüreğinde yaşayacağını dile getiren Elçin, "Bundan 99 yıldan önce Halitpaşa komutasında zafer coşkusu ile ilerleyen Türk ordusu, düşmanla boğaz boğaza çarpışırken, kadınıyla erkeğiyle çoluğuyla çocuğuyla topa tüfeğe karşı baltayla, sopayla, harmanındaki dirgeniyle kurtuluş mücadelesi veren halkla beraber 7 Mart 1921 sabahı Artvin'e girerek kenti ve çevresini zulümden kurtarmışlardır." dedi.

Artvin Valisi Yılmaz Doruk da yaptığı konuşmada kentin düşman işgalinden kurtarılışının 99. yıl dönümünü idrak etmenin gururunu hep yaşadığını dile getirdi.

Türk Milletinin tarih boyunca hür ve onurlu yaşamaktan asla taviz vermediğini kaydeden Vali Doruk, "Bin yıllık geçmişimiz boyunca istiklalimize yönelen saldırılara karşı kazandığımız şanlı zaferler bu durumun en açık ispatıdır. Günümüzden 99 yıl önce Artvinlilerin kahramanlığı ve fedakarlığıyla düşmana karşı kazandığı 7 Mart zaferi de bunlardan birisidir" diye konuştu.

Konuşmaların ardından öğrenciler şiir okurken Artvin Halk Eğitim Merkezi Mehteran Takımı da bir gösteri sundu.

Tören, gün dolayısıyla düzenlenen yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödüllerinin verilmesinin ardından kumdan yapmış olduğu resim sergisinin gezilmesinden sonra kurban kesimi ile sona erdi.

7 Mart Kutlama programıyla ilgili düşüncelerini dile getiren vatandaşlar uzun yıllardır Artvin'in Düşman İşgalinden kurtuluşunun böyle coşkulu kutlanılmadığını belirterek bu coşkuyu yeniden Artvin halkına yaşattıkları için başta Artvin Belediye Başkanlığı olmak üzere programda emeği geçen herkese teşekkürlerini ilettiler.

Törene, Ardahan Belediye Başkanı Faruk Demir, Garnizon Komutanı Piyade Albay Abdurrahman Şükrü Şenduran, Cumhuriyet Başsavcısı Muhammed Yasin Başbay, Çoruh Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Tilki, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Bahtiyar Yılmaz, kurum müdürleri, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.