BAŞKAN ELÇİN ÜRETİCİNİN HER ZAMAN DESTEKÇİSİYİZ

Genel 13/12/2019 11:34

Artvin Belediye Başkanı Demirhan Elçin, merkeze bağlı Ballıüzüm köyünde kurulan tam otomasyonlu kayın (istiridye) mantarı üretim tesislerini inceledi.

Başkan Elçin, Tarım ve Orman Bakanlığının 11. Etap Kırsal Kalkınma Projesi hibe programları kapsamında, köy muhtarı ve aynı zamanda Artvin İli Mantar Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Fuat Beyaz tarafından kurulan kayın mantarı seralarını gezdi.

Tesislerde incelemelerde bulunan Başkan Elçin, kayın mantarı üretimi hakkında bilgi aldı.

Serada elleriyle ürün hasadı yapan Başkan Elçin, yerel üreticilerin her zaman yanında olacaklarını ifade ederek asgari ücretle çalışmak yerine üretim yapacak vatandaşlara belediye imkânları doğrultusunda destekçi olacaklarını belirtti:

“Yerel Üreticilerimizin her zaman yanında olacağız. Sadece Ballı Üzüm Köyündeki İstiridye Mantarı üreticilerimizin değil diğer köylerde ki üreticilerimizin de pazarlamasına yardımcı olacağız. İstiridye Mantarının dış pazarda da yer bulabilmesi için belediyeye gelen misafirlerimize tattıracağız ve hediye olarak kendilerine vereceğiz. Artvin Halkının da bu mantarı tercih etmeleri için mantar üreticilerine destek vereceğiz. Artvin Merkezde Mantar Üreticileri Kooperatifine showroom olarak kullanabilmeleri için yer tahsis ettik yakın zamanda da oranın açılışını gerçekleştirerek halkımıza tanıtım yapacaklar. Üretim ve pazarlamada arkadaşlarımıza destekçi olacağız yeter ki bu işten vatandaşlarımız ekmek yesin. Bize belediye de iş ver İş –Kurda iş bul dememeleri ve vatandaşlarımızın şehirlere asgari ücretle iş bulmak için göç etmelerini önlemek amacıyla özellikle köyde duran yerel üreticimize belediye olarak destekçi olacağız. Belediye mücavir alanı dışında ki üreticilerimizde bizimdir. Şehirde köylerde birlikte bir bütündür. Üretim konusunda vatandaşlarımıza hizmet edeceğiz.” Dedi.

Artvin Mantar Üreticiler Birliği Başkanı Ali Fuat Beyaz mantar üretiminde başarıyı sağlamak için kompost üretim tesisi kurmayı hedeflediklerini söyledi:

“Daha öncesinde Artvin ilinde kütük üzerinde başladığımız mantar ürününde başarılı olamadık ve komposta döndük. Birliğimize bağlı 26 sera bulunmaktadır fakat şuan hepsinde üretim yok. Burada ki serada kompost ile  deneme üretimi yapmaktayız. Biz dışardan kompost almayla başarı elde edemeyiz hedefimiz Artvin’de kompost üretim tesisi kurmaktır. Mantar Üreticiler Birliği olarak her türlü araç, tescil ve markaya sahibiz. Üretimin sürekliliğini sağladığımızda başarılı olacağız. Seralarımız ful otomasyonlu seralardır içerdeki hava sirkülasyonunu otomatik olarak sağlanmaktadır. “ diye konuştu.

Kayın Mantarı Üreticisi Naci Özay Tesisin aylık 2.5 ton üretim kapasitesine sahip olduğunu kaydetti:

“Bizim gibi üreticilere değer verip ziyaret eden başkanımız Demirhan Elçin’e çok teşekkür ediyorum. Artvin’in coğrafi yapısı gereği makinalı tarım yapamıyoruz. Bölünmüş küçük parselli arazilerde ne yapabiliriz diye düşündük ve bu işi yapmaya karar verdik bu tesis 108 m2 büyüklüğünde 10 ton kompost alabiliyor 10 ton kompostta %25 hasat yaptığımız zaman 2.500 kg ürün almış oluyoruz bu ürün almada yaklaşık 45 gün sürüyor.  Başkanımızın dediği gibi insanımız asgari ücretle birilerine mahkûm olacağına kendileri üretsin kendileri ekonomik özgürlüklerini kazansınlar. Biz bu sistemi tam oturttuğumuz zaman birçok girişimciye model olacağız. “ ifade etti.