BAŞKAN ELÇİN KALEDİBİ SAKİNLERİNİN MAĞDURUYETİ İLE İLGİLİ BASIN TOPLANTISI DÜZENLEDİ

Genel 24/09/2019 19:50

Artvin Belediye Başkanı Demirhan Elçin, “Kaledibinde sondaj yapacağız, Kaledibi sakinlerinin mağdur olmaması için her zaman yanlarında olacağız.” dedi.

Başkan Elçin, Çayağzı Mahallesi jeolojik sakıncalı bölge iddiasıyla kamulaştırılacak olan Kaledibi mevkiindeki mağdur olan vatandaşlarla ilgili basın açıklaması düzenlendi.

Başkan: ”Çayağzı Mahallesi Kaledibi Mevkiinde ikamet eden vatandaşlarımızın mülklerinin Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünce yapılan kamulaştırma işlemi ile ilgili ödenecek miktarların web sitelerinde yayınlandıktan sonra Kaledibi sakinleri 23.09.2019 Pazartesi günü Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne giderek konu ile ilgili bilgi talebinde bulunmuşlardır. Buradaki yetkililerede: Buradan taş düşüyorsa, tehlikeliyse devlet neden altında yurt yapıyor? Burası jeolojik alan ise kaygan heyelan bölgesiyse altında trafo neden yapılıyor?  Bu alanın hemen bitişiğinde bulunan yerde otel yapılmasına izin vererek ticari faaliyet göstermesine nasıl izin veriyor? diye sorular sorduklarını beyan ederek ilgililer tarafından, belediye isterse orada sondaj yaptırabileceği cevabını aldıklarını söylemişlerdir.

Bu cevap üzerine Kaledibi sakinleri belediyemize müracaat bulunmuşlardır ve belediyemizde basın toplantısı yapma ihtiyacı duymuştur.

Bu konuda belediye olarak yaptığımız araştırmalar sonucunda belediyenin herhangi bir ilgisinin olmadığını tamamen Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından Çarbiyetin orada AFAD evlerinin yaptırıldığını ve şuanda ikamet edilen yerlerin de piyasa araştırması yapılarak kamulaştırma yapıldığı bilgisine ulaştık. Bugün Kaledibinde mağdur olan arkadaşlardan birkaç kişi gelerek konuyu bana aktararak şunları söylediler: Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü orası jeolojik alan olup olmadığını belediye isterse sondaj yaptırarak öğrenebileceğini Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü olarak kendilerinin yaptıramayacaklarını söylediğini söylediler.  Yaptıramamalarının sebebi ise duyduğumuz kadarıyla orayı tehlikeli bölge olarak söylemeleri ve sondaj sonucuna sağlam çıkarsa biz ne yaparız diye belediye isterse yaptırır denmiştir.

KALEDİBİNDE SONDAJ YAPTIRACAĞIZ

Siz istiyorsanız biz belediye olarak orada sondaj yaptırırız o sondajda yaptıracağız. Şu açıdan sizin arkanızdayız orada kentsel dönüşüm gerekiyorsa elbette ki o plan proje işidir ama şunu bilin eğer ekonomik anlamda mağdur oluyorsanız belediye sizin yanınızdadır belki yöneticiler farklı konuşur ama devlette sizin arkanızdadır. Burası bakanlık tarafından riskli alan ilan edildiğinden dolayı sondaj sonucunda sağlamdır kararı çıksa bile riskli alandan çıkarmak için değişen kanuna göre, Cumhurbaşkanlığı makamınca riskli alan değildir denirse ancak riskli alan değildir diye değişebiliyor.  Bizim mücadelemiz burasının riskli alan değilse çıkartılsın imara açıksa herkes kendine göre, imarına göre, yasalara uygun şekilde ev yapıyorsa yapsın, satıyorsa satsın. Riskli alan ise eşdeğer fiyatla kamulaştırmanın yapılması gerektiğidir.

2018 yılında Kaledibinin alt bitişiğinizde 695 m2 alan yaklaşık 500 bin TL’ye satılmış bu ihaleye de sadece bir ki

şi girmiş rekabet ortamı yaratılmış olsaydı daha çok fiyata da satılabilirdi. Yani o yerin m2 fiyatı 700 TL satılabilirdi. Şimdi sizin yerlerinizi m2 en fazla 275 TL’ye kamulaştırıyorlar dolayısıyla da mağdur oluyorsunuz. O nedenle belediye olarak sizin yanınızdayız değerlerin yükselmesi için de elimzden gelen gayreti de göstereceğiz. Ayrıca Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü bizden yazı istemiş demiş ki m2 birim fiyatı ne kadardır diye sormuş Belediyemizde o koordinatlarda satışını yaptığı yerin olmadığını bildirmiştir. Emlak rayiç bedeli 195 TL’dir diye cevaplamış ekine de şunu eklemiş hemen bitişiğinde yer sattık onun da satış kararını ve muhammen bedelinin nasıl belirlendiğine dahil tutanağı da ek olarak göndermiş. Yani m2 700 TL’ye sattığımız yeri bilgi olarak da göndermiştir. Bizim belediye olarak kamulaştırma bedelini devletin gereksiz yere fazladan para ödemesinin önüne geçilmesi ama vatandaşında mağdur olmaması için gerekli tedbirleri almış. Belediyemiz kendisinden istenmeyen bilgiyi de Çevre İl Müdürlüğüne göndermiştir.

Sizlerin taleplerini belediye olarak her zaman almaya hazırız ne gerekiyorsa biz onu yapacağız.” Dedi.

Bölge sakinlerinden Naci Bilir: Kaledibinde dedelerinden kalan topraklarda yaşadıklarını belirterek bu güne kadar ne toprak kayması ne de taş düşmesi ile karşılaştıklarını söyledi. Bilir,   kamulaştırma fiyatlarında mağdur edildiklerini ve Çarbiyette yapılan AFAD evlerinde yaşamaları maddi olarak külfet getireceğini ifade etti.

Başkan Elçin’in, basın mensuplarına ve basın açıklamasına katılan hemşerilerine teşekkür etmesiyle basın açıklaması son buldu.

Belediye Başkanlık makamında gerçekleştirilen Basın açıklamasına Kaledibi sakinleri, Çayağzı Mahallesi Muhtarı Filiz Dede, Belediye Meclis Üyeleri, Artvin Belediyesi Genel Koordinatörü Cüneyt Öztürk ve Başkan Danışmanı Emrah Özkan katıldı.