ARTVİN’DE TARIMSAL KALKINMA ÇALIŞTAYI DÜZENLENDİ

Genel 16/09/2019 18:44

Artvin Belediyesi tarafından düzenlenen Tarımsal Kalkınma Çalıştayı, Esnaf ve Sanatkarlar Toplantı Salonunda İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Aysel Özkan ve Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı Ertuğrul Tugay' ın katılımlarıyla gerçekleştirildi.

Artvin Belediyesinin önderliğin de Esnaf Sanatkârlar Toplantı Salonun da düzenlenen çalıştayda yerelde ve kırsalda kalkınmaya yönelik projeler üzerine çalıştay düzenlendi.

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Artvin Belediye Başkanı Demirhan Elçin, Artvin’de üretimi nasıl canlandırılması gerektiğini ve Kooperatif kurulacaksa nasıl kurulması gerektiği ve örgütlenme açısından fikir alışverişinde bulunulacak bir çalıştay olacağını belirterek şunları ifade etti:

Başkan Elçin: “Bu toplantının amacı iş gücü olabilecek gençlerin İş-Kur kuyruklarında görmek yerine üretime nasıl yönlendirmemiz gerektiğidir. Bunun ilk aşamasın da rehber olması için bu kooperatifçilik alanında başarılı olmuş ve belediye önünde ki yasal engelleri ortadan kaldıran İzmir Büyükşehir Belediyesidir. Bu kapsamda da daha ayrıntılı bilgi almak ve yol haritası çıkarmak için üreticilerimiz ve belediye başkanlarımızla birlikte İzmir Büyükşehir Belediyesinden gelen İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Aysel Özkan ve Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı Ertuğrul Tugay ile Tarımsal Kalkınma çalıştayı düzenledik.” diye konuştu

Başkan Elçin’in açılış konuşmasından sonra Tarımsal Kalkınmada “İzmir Modeli”nin anlatıldığı kısa film gösteriminin ardından üretici ve belediye başkanlarının soruları ile program devam etti.

TARIM DİĞER SEKTÖRLERİ TETİKLER

Tarımın diğer sektörleri tetikleyen sektör olduğunu belirten İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Aysel Özkan, “Tarımsal Kalkınma ile yerelden ürün alarak yereli kalkındırmaya çalışıyoruz. Temel olarak üretimi arttırmak, kaliteyi arttırmak ve tarımda örgütlenmeyi başarmak amaçlı çalışıyoruz. Bu doğrultuda, en önemli unsur inanmaktır.

BALIK VERMİYORUZ, BALIK TUTMAYI DA ÖĞRETİYORUZ

İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak yerele ve kırsala alımla desteğimizi sağlayarak, bir yandan da bu destekle piyasaya açılmalarına ön ayak oluyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak sadece balık vermiyoruz, balık tutmayı da öğretiyoruz. Bunun örneklerini görebiliriz. Tire Süt Kooperatifiyle yapılan işbirliğiyle artık birçok marketin raflarında ürünlerimizi görebilir hale geldik. Demek ki, burada doğru bir politika uyguluyoruz. Biz bunu şöyle yapıyoruz: Çiftçiyle iletişimimizi koparmamak için çiftçi veritabanı uygulaması oluşturduk. Bunun yanı sıra yaptığınız hizmetin tanıtımı, kitlelere ulaşabilmek adına son derece önemli.

Her belediyelerin olduğu gibi bizimde borçlarımız var yatırımlarımızın bir kısmını bölgesel ajanslardan sağlıyoruz. Bazen Avrupa Birliği projesi ile sağlıyoruz. Yerel üreticiyi destekleme amacıyla küçük üreticiyi tarımda tutabilmek için biz kendimizce bu yöntemi geliştirdik.  Biz ürün satalım değil üreticimizin arkasında durarak belediyeciliğin gücünü ve güvenini göstererek onları destekledik. Bu alanda da ciddi bir yol aldık bunu da Türkiye’de yaymak için STK, kooperatifler ve diğerleri birbirine topu atmayacak topu birlikte kucaklayacak. Yol haritası belirleyeceğiz. Ürünlerimizi pazarlayacağız az da olsa pazarlayacağız ve tanıtımını yapacağız.  Bugün ilk iletişimi kurduk ve ilk adımı attık bundan sonrası daha güzel olacaktır.” dedi.

Çalıştaya, Cumhuriyet Halk Partisi Artvin Milletvekili Av. Uğur Bayraktutan, Belediye Başkanımız Demirhan Elçin, Şavşat  Belediye Başkanı Nihat Acar, Arhavi Belediye Başkanı Vasfi Kurdoğlu, Borçka Belediye Başkanı Ercan Orhan, Kemalpaşa Belediye Başkanı Ergül Akçiçek, Ardanuç Belediye Başkanı Yıldırım Demir, Hopa Belediye Başkanı Tamer Ekmekçi, CHP Merkez İlçe Başkanı Olgun Gümrükçü, Artvin Yerel Tohum Derneği Kurucusu ve Dernek Başkanı Filiz Akyüz , Artvin Arıcılar Birliği Başkanı İbrahim Durmuş, Artvin İli Mantar Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ali Fuat Beyaz, STK temsilcileri ve üreticiler katıldı.